Translate

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Το Κάστρο της Πάτρας

Το Κάστρο της Πάτρας (Εικ. 1) αποτελεί ιστορικό μνημείο μεγάλης αξίας μέσω του οποίου διακρίνονται οι αλληλεπιδράσεις των διαφόρων κατακτητών και κυρίαρχων της περιοχής διαχρονικά.


Εικ. 1 Κάστρο της Πάτρας
Το Φρούριο της Πάτρας (Εικ.1) είναι κτίσμα το οποίο αρχικά αποτελούσε της ακρόπολη της Πάτρας. Χτίστηκε κατά το δεύτερο μισό του 6ου μ.Χ. αιώνα, επάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης, σε χαμηλό λόφο του όρους Παναχαϊκού, κοντά στο ιστορικό κέντρο της πόλης των Πατρών. Κατασκευάστηκε από τον Ιουστινιανό σε έκταση 22 στρεμμάτων, με σκοπό την προστασία των κατοίκων της περιοχής. Η χρήση του επεκτείνεται από την κτίση του μέχρι και το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Πολιορκήθηκε από Φράγκους, Σαρακηνούς, Βούλγαρους, Νορμανδούς και διάφορους άλλους κατακτητές. Οι Φράγκοι, δε το μεγάλωσαν, το ενίσχυσαν και άνοιξαν τάφρο στις πλευρές του. Κατελήφθη από τους Τούρκους και απελευθερώθηκε το 1828.
Εικ. 2 Μία άλλη όψη του Κάστρου
Στο εσωτερικό του κάστρου, υπήρχε ιερό της Λαφρίας Αρτέμιδα και της Παναχαΐδος Αθηνάς, ένδειξη της εύνοιας που είχε η πόλη από τους Ρωμαίους καθώς είχε κριθεί ελεύθερη πόλη. Κατά τη Βυζαντινή περίοδο αντικαθίστανται οι αρχαίοι ναοί με άλλους του Αγίου Ανδρέα, της Αγίας Σοφίας και των Αγίων Θεοδώρων. Χτίζεται επίσης αρχιερατικό οίκημα, παλάτια και νεκροταφείο αρχιερέων. Με τους σεισμούς του 1714, 1785 και 1811 προκαλούνται ζημιές στο κάστρο. Επίσης ζημιές προκλήθηκαν δύο φορές από έκρηξη των πυριτιδαποθηκών. Οι ζημιές αυτές αποκαταστάθηκαν αργότερα από Πατρινούς που χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι.
Σήμερα το Κάστρο της Πάτρας είναι επισκέψιμος χώρος και σε αυτόν λαμβάνουν χώρα διάφορα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου