Translate

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Η Τροία και ο θησαυρός του Πριάμου

Η Τροία βρίσκεται στη δυτική ακτή της σημερινής Τουρκίας και, παρά τις πολλές ανασκαφές, παραμένει ένα από τα ανεξερεύνητα μυστήρια τος Ιστορίας. Η εξιστόρηση της ακμής και της καταστροφής αυτής της πόλης είχε μόνο μυθικές προεκτάσεις για αιώνες. Ο Όμηρος ονόμασε το έπος του «Ιλιάδα» από το αρχικό όνομα της Τροίας, «Ίλιον», και ορισμένοι Έλληνες συγγραφείς υπέθεταν επανειλημμένα ότι στην ιστορία της πολιορκίας της Τροίας θα μπορούσε να ενυπάρχει ένας σπόρος αλήθειας. Οι ιστορικοί. όμως. αντέκρουαν αυτή την υπόθεση μέχρι τον 19ο αι., καθώς δεν υπήρχαν αποδείξεις για την ύπαρξη της Τροίας.

Πώς ένας μύθος έγινε πραγματικότητα...


Σύμφωνα με την ομηρική διήγηση, ο ελληνικός στρατός, υπό τον Μενέλαο και τον αδελφό του Αγαμέμνονα, πολιόρκησε τον πόλη Τροία, την έδρα του Βασιλιά Πριάμου, για 10 ολόκληρα χρόνια. Η αρπαγής της ωραίας Ελένης. συζύγου του Βασιλιά της Σπάρτης, Μενελάου, από τον γιο του Βασιλιά τος Τροίας, Πάρι, αποτέλεσε την αφορμή γι'αυτήν την εκστρατεία. Όμως, το οχυρό δεν μπορούσε να κατακτηθεί και απογοητευμένοι οι Έλληνες υποχώρησαν. Άφησαν, όμως, πίσω τους ως εξιλεωτικό ανάθημα προς τη θεά Αθηνά ένα τεράστιο ξύλινο ομοίωμα αλόγου το οποίο οι Τρώες έσυραν μέσα στην πόλη τους με παράφορη χαρά  για τη θεωρούμενη νίκη τους. αυτό ήταν ένα μοιραίο λάθος. καθώς οι Έλληνες πολεμιστές βγήκαν τη νύχτα από το εσωτερικό του αναθήματος,  άνοιξαν τις πύλες των τειχών στους συντρόφους τους. νίκησαν τους παραπλανημένους Τρώες και ισοπέδωσαν την πόλη.

Χρυσός και κοσμήματα από την αρχαία πόλη


Το 1870, ο Γερμανός έμπορος Ερρίκος Σλίμαν, ο οποίος είχε γοητευθεί από τα έπη του Ομήρου από
την ηλικία των 8 ετών, άρχισε να πραγματοποιεί ανασκαφές στον τεχνητό λόφο του Χισαρλίκ, κάτω από τον οποίο ήλπιζε να βρει την αρχαία Τροία. Ο Σλίμαν κοσμογυρισμένος έμπορος και ερασιτέχνης αρχαιολόγος με ιδιαίτερη έφεση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, είχε πιστέψει στην διήγηση του αγαπημένου του ποιητή κι έτσι έγραψε και ο ίδιος ιστορία. Με την Ελληνίδα γυναίκα του Σοφία και  και τους πολυπληθείς Βοηθούς που είχε προσλάβει, ανακάλυψε πράγματι στον λόφο τα απομεινάρια μιας αρχαίας πόλης -και προς έκπληξη του- χρυσά και ασημένια κοσμήματα. πέλεκεις μάχης κι ένα περίτεχνο κόσμημα από 4.000 φύλλα χρυσού και 12.000 κρίκους, τα οποία αποτελούν τον λεγόμενο «Θησαυρό του Πριάμου». Σήμερα, όμως, οι ανακαλύψεις του Σλίμαν αμφισβητούνται. Ο θησαυρός και τα ερείπια του ανακτόρου που ανακάλυψε ανήκαν στο δεύτερο στρώμα συνοικισμού τος αρχαίας πόλης, το οποίο χρονολογείται γύρω στο 2200 π.χ. Ο Σλίμαν με τις ανασκαφές του δεν είχε ανακαλύψει την ομηρική Τροία, η οποία χρονολογείται περίπου 1000 χρόνια αργότερα. ωστόσο απέδειξε ότι η μυθική πόλη υπήρξε πράγματι.
αγγεία.

Ο Όμηρος είχε δίκιο                                                                                             Οι τελευταίες αρχαιολογικές ανασκαφές επιβεβαιώνουν την ύπαρξη αυτής της «καλά οχυρωμένης
πόλης» που περιέγραψε ο Όμηρος. Αυτή ο Τροία εκτεινόταν πράγματι σε περισσότερο από 130.000  τετραγωνικά μέτρα, όπου ζούσαν περίπου 6.000 άνθρωποι. Το 1992 αποδείχθηκε ότι ο πόλη κάτω από τον Τροία VI! -κάτω, δηλαδή, από το έκτο από τα συνολικά εννέα στρώματα της αρχαίας Τροίας που έχουν ανακαλυφθεί και το όποιο χρονολογείται στην εποχή μεταξύ 1700-1250 π.χ.- πράγματι περιβαλλόταν από οχύρωση. Μέχρι σήμερα, όμως, σε κανένα στρώμα του λόφου δεν έχει επιβεβαιωθεί πολεμική καταστροφή. Αντιθέτως, βρέθηκαν ίχνη πυρκαγιάς, καθώς και ερείπια από σεισμό.

http://to-emblima.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου