Translate

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Το Τάγμα της Χρυσής Αυγής


Τον 19ο αι. υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον για τις αποκρυφιστικές μελέτες, ως αντίδραση στην υλιστική κοσμοθεωρία. Πολλές ομάδες ελευθεροτεκτόνων, θεοσοφιστών, πνευμαστιστών και ροδόσταυρων επικαλούνταν την αμφίβολη ιστορική προέλευση μιας «μυστικής γνώσης», την οποία ήθελαν να διαφυλάξουν, ώστε να μη χαθεί.
Η τάση της εποχής για μυστικές οργανώσεις
Οι μυστικές εταιρείες αποτελούσαν την τάση της εποχής. Το 1888 δημιουργήθηκε μια τέτοια μυστική οργάνωση στην Αγγλία. Ονομάστηκε ερμητικό Τάγμα της Χρυσής Αυγής (Hermetic Order of the Golden Down)      και άσκησε μεγάλη επίδραση σε άλλες μυστικές εταιρείες, καθώς και στις σύγχρονες μορφές της μαγείας και του αποκρυφισμού.
Οι ιδρυτές της Χρυσής Αυγής
Εμπνευστής της Χρυσής Αυγής, που είχε ως σκοπό τη διατήρηση της Δυτικής Εσωτερικής Παράδοσης, ήταν ο Γουίλιαμ Γουίν Γουέστκοτ (1848-1925), ένας Λονδρέζος ιατροδικαστής, μελετητής του αποκρυφισμού. Τα άλλα δυο ιδρυτικά μέλη ήταν ο Γουίλιαμ Ρόμπερτ Γκούντμαν (1848-1925), συνταξιούχος γιατρός, ροδόσταυρος και παθιασμένος Καββαλιστής, και ο Σάμουελ Λίντελ Μακ Γκρέγκορ-Μαθερς (1854-1918), που ήταν και ο πραγματικός μάγος του Τάγματος. Αυτός είχε αναλάβει την ευθύνη να καταστήσει τη μυστική εταιρεία ένα τάγμα μαγείας με περίπλοκα τυπικά μύησης, που θα οδηγούσαν, μέσω των τελετουργιών, σε διάφορα επίπεδα εσωτερικής γνώσης.
Σύνθετες τελετουργίες
Οι τελετουργίες και οι διδασκαλίες της Χρυσής Αυγής βασίζονται στο λεγόμενο «Cipher Manuscript» (= κρυπτογραφημένο χειρόγραφο). Αυτό το κείμενο, το οποίο παρουσίαζαν ως αρχαίο σύγγραμμα, ήταν γραμμένο σε κώδικα και περιείχε τελετουργίες μιας παλαιάς μυστικής εταιρείας. Στον πραγματικότητα επρόκειτο για το κείμενο ενός Άγγλου ελευθεροτέκτονα της ίδιας εποχής, ο οποίος είχε γράψει σε κώδικα τα τυπικά μιας μυστικής εταιρείας, η ίδρυση της οποίας είχε σχεδιαστεί άλλα δεν είχε πραγματοποιηθεί ποτέ. Ο Γουέστκοτ και ο Μάθερς εμπνεύστηκαν από αυτό το έγγραφο ποικίλες μαγικές τελετουργίες. Οι διδασκαλίες, οι δοκιμασίες της μύησης και οι βαθμοί τος Χρυσής Αυγής καθιερώθηκαν ως σημαντικά πρότυπα όλων των αποκρυφιστικών μυστικών εταιρειών που ακολούθησαν.
Το Εσωτερικό Τάγμα
Αρχικά, στους κόλπους της Χρυσής Αυγής διδάσκονταν κυρίως οι βασικές αρχές της Καββάλα, της αστρολογίας. του αλχημιστικού συμβολισμού, της γεωμαντείας και των Ταρό. Αυτές οι διδασκαλίες του Εξωτερικού Τάγματος δεν ήταν μυστικές, καθώς περιείχαν μόνο ένα μικρο μέρος της λεγόμενης μαγικής γνώσης. Από το 1891 ξεκίνησε να διδάσκεται στους μυημένους ο πρακτική μαγεία ως μέσο απόκτησης της εσωτερικής γνώσης. Ήταν τότε που ο Μακ Γκρέγκορ Μάθερς έγινε αρχηγός του Τάγματος και ανέπτυξε εντυπωσιακά τελετουργικά μύησης για τους μυημένους στον χαμηλότερο βαθμό. Μέσω της μύησης στους πρώτους πέντε βαθμούς της εσωτερικής φώτισις γινόταν η μύηση στο Εσωτερικό Τάγμα, στο Τάγμα του Ρόδου και του Χρυσού Σταυρού (Ordo Roseae Rubeae et Aureae Crusis).
Μυστικές οργανώσεις και θεωρίες συνωμοσίας
Η Χρυσή Αυγή προσείλκυσε πολλές και διαφορετικές προσωπικότητες, όπως τον δανδή μάγο Άλιστερ Κρόουλι (1875-1947) και τον Ιρλανδό ποιητή και δραματουργό Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς (1865-1939). Η μυστηριώδης φήμη του Τάγματος οφείλεται εν μέρει στα σχίσματα και στις συγκρούσεις που συντελέστηκαν στους κόλπους του. Για παράδειγμα, δημοσιοποιήθηκαν ισχυρισμοί ότι στον πυρήνα της Χρυσής Αυγής υπήρχε ένα τρίτο τάγμα, στο οποίο ανήκαν οι <<πραγματικοί λαμπαδηφόροι της μυστικής γνώσης», οι οποίοι παρέμεναν άγνωστοι και απροσπέλαστοι στους αμύητους. Οι ισχυρισμοί αυτοί συνέβαλαν στη σύνδεση της Χρυσής Αυγής και παρεμφερών μυστικιστικών μυστικών εταιρειών με θεωρίες συνωμοσίας. Σύμφωνα με αυτές τις θεωρίες, οι μυστηριώδεις "μεγάλοι μύστες" ήταν εκείνοι που κατηύθυναν μυστικά τη μοίρα της ανθρωπότητας. Ήταν εκείνοι είχαν εισαγάγει και διαμορφώσει τις διάφορες τάσεις στους χώρους της διανόησης, της θρησκείας, των τεχνών και της επιστήμης. Το Τάγμα της Χρυσής Αυγής υπάρχει έως σήμερα, έχοντας στο μεταξύ υιοθετήσει πολλά νέα στοιχεία. Ένα μέλος του, ο Ίσραελ Ρεγκάρντιε (1907-1985), έφερε στο φως της δημοσιότητας στοιχεία για τις τελετουργίες του Τάγματος συμβάλλοντας στη διάσωση των διδασκαλιών της Χρυσής Αυγής.
Τα μέλη μυστικών ταγμάτων, όπως για παράδειγμα του Τάγματος της Χρυσής Αυγής, ισχυρίζονταν ότι μπορούσαν να επικαλεστούν πνεύματα και να τα καταστήσουν ορατά στο κοινό. Όμως, ήταν ήδη γνωστά τα τεχνάσματα με κοίλα κάτοπτρα ή αυτά της προβολής εν μέσω ενός σκοτεινού θαλάμου, όπως απεικονίζεται εδώ (γκραβούρα από το έργο του Καρλ φον Εκαρτσχάουζεν,«Εξηγήσεις για τη μαγεία», 1788-91).
Η μαγεία στην εποχή της παρακμής
Η αληθινή παράδοση του ερμητισμού και της μαγείας τέθηκε στο περιθώριο μετά την εποχή της Αναγέννησης, λόγω της κυριαρχίας των φυσικών επιστημών. Ο,τι μυστήριο απέμεινε, έγινε αντικείμενο μελέτης της ψυχολογίας και των προδρόμων της επιστήμης της παραψυχολογίας.Οι αποκρυφιστικές μυστικές εταιρίες του 19ου αι αναζητούσαν τις δυνατότητες για να αποκτήσει κανείς "ανώτερη γνώση" με μαγικό τρόπο και να μπορέσει μέσω των δυνατοτήτων της μαγείας να ασκήσει εκτεταμένη επιρροή. Τα μέλη των μυστικών οργανώσεων χρησιμοποιούσαν τη μυστηριώδη συμβολική γλώσσα της αλχημείας και της Καββάλα και εντυπωσίαζαν τα εύπιστα πλήθη με επίσης ακατανόητες λειτουργίες. Το "Δόγμα και Τυπικό της Υψηλής Μαγείας", έργο του Γάλλου αποκρυφιστή Ελιφας Λέβι (1810-1875), που παρουσίαζε τη μοντέρνα μορφή της μαγείας ως συνονθύλευμα της συμβολικής γλώσσας διαφορετικών θρησκειών και μαγικών παραδόσεων, το οποίο δεν είχε συγκεκριμένο περιεχόμενο αποτέλεσε σημαντική βάση της διδασκαλίας της Χρυσής Αυγής.
 Ο σπουδαίος Ιρλανδός ποιητής, δραματουργός και δοκιμιογράφος Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς (βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 1923) ήταν ένθερμος υποστηρικτής του τάγματος και Μέγας Διδάσκαλος της Χρυσής Αυγής. Επιθυμούσε να δημιουργήσει μια νέα θρησκεία για την πατρίδα του, βασισμένη στις ιδέες του τάγματος.                                                                                          http://to-emblima.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου