Translate

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Φασκομηλιά: το ιερό φυτό

Πως μπορεί να πεθάνει ένας άνθρωπος, όταν στον κήπο του φυτρώνει φασκόμηλο; Αυτό το γνωμικό από την αρχαία Ρώμη  δείχνει σε πόσο μεγάλη υπόληψη είχαν οι άνθρωποι το φασκόμηλο από την αρχαιότητα. Στα κείμενα μαγείας, το φασκόμηλο περιγράφεται ως σημαντικό μαγικό φυτό. Η δύναμη που απέδιδαν στο φυτό, είναι στενά συνδεδεμένη με την πίστη στις μάγισσες κατά τον Μεσαίωνα. Συνέδεαν το φασκόμηλο με βατράχους, οι οποίοι υποτίθεται ότι κατοικούσαν μέσα στο φυτό. Έτσι κυκλοφορούσαν φρικαλέες ιστορίες για γυναίκες που, αντί για παιδί, έφερναν στον κόσμο έναν κακάσχημο βάτραχο, επειδή κάποια μάγισσα τους είχε δώσει να φάνε μια σούπα με φασκόμηλο. Στην αρχαία ιατρική το φασκόμηλο θεωρείτο "ιερό φυτό". Πίστευαν ότι βελτιώνει τη μνήμη, ότι είναι σπασμολυτικό, ότι δρα εναντίον της κώφωσης και της τύφλωσης και, τέλος, ότι επιμηκύνει τη ζωή.                                                                                                                                                                            Μαγικό φυτό και βότανο μαγισσών                                                           Ο εθνοβιολόγος Γκόρντον Γουάσον ανακάλυψε τον Σεπτέμβριο του 1962 ένα άγνωστο μέχρι τότε φυτό, στα βουνά της μεξικανικής πολιτείας Οαξάκα, το οποίο αποδείχτηκε το ιερό βότανο των προκολομβιανών Μεξικανόν, το Πιπιλτζίν-τζίντλι των Αζτέκων. Οι Μιστέκοι ονομάζουν το φυτό Χέρμπα ντε λα Παστόρα ("βότανο της βοσκοπούλας") ή Χέρμπα ντε λα Βίργκεν ("βότανο της Παρθένου"). Η Βοτανολογική έρευνα απέδειξε ότι επρόκειτο γιο ένα, μη προσδορισμενο μεχρι τοτε ειδος το οποίο ονομάστηκε Salvia Divinorum. Τα φύλλα του φασκόμηλου αυτού χρησιμοποιούνται στο Μεξικό σε διάφορες τελετές, κυρίως σε τελετουργίες μαντείας, όπως εκείνες που διεξάγονται με τα ιερά μανιτάρια του γένους Psilocybe. Τα μοιράζουν ανα ζεύγη στους συμμετέχοντες στην τελετή, τα συνθλίβουν πάνω σε μια μυλόπετρα και μετά, με τη βοήθεια ενός λεπτού κόσκινου, τα περνούν σε ένα ποτήρι. Το περιεχόμενο του κόσκινου πίνεται μαζί με νερό. Η παραισθησιογόνος δράση δεν διαρκεί πολύ, είναι όμως παρόμοια με εκείνη που προκαλείται από τη λήψη των μανιταριών του γένους Psilocybe.
Το φασκόμηλο για τους Ινδιάνους

Το φασκόμηλο παίζει σημαντικό ρόλο στον Νέο κόσμο, κυρίως για τους Ινδιάνους της Βόρειας Αμερικής, ως φυτό για τελετουργικούς καθαρμούς. Από καμία λατρευτική τελετή δεν μπορεί να λείπει το φασκόμηλο. Ο σαμάνος, μετά από ένα τελετουργικό ζεστό λουτρό, τρίβει το κορμί του με φύλλα φασκόμηλου. Επιπλέον, καθαρίζει την ατμόσφαιρα με καπνό από φασκόμηλο που καίγεται. Ο μάγος των Τσερόκι.«Κυλιόμενος Κεραυνός», χρησιμοποιεί επίσης το φασκόμηλο για τις θεραπευτικές του τελετές. Κατά τις σημαντικές λατρευτικές τελετουργίες των Κομαντσι΄, προς τιμήν του παραισθησιογόνου κάκτου πεγιοτ, ο κάκτος τοποθετείται με σεβασμό πάνω σε κλαδιά από φασκόμηλο, σε έναν βωμό σε σκημο μισοφέγγαρου.

Το φασκόμηλο ως παραισθησιογόνο

Το φασκόμηλο του είδους Salvia Divinorum είναι πολυετές φυτό με ωοειδή, οδοντωτά φύλλα. Οι Ινδιάνοι Οαξάκα χρησιμοποιούν το φυτό για τις τελετουργίες τους, όταν δεν διαθέτουν άλλες ψυχοτρόπες ουσίες, όπως τον κάκτο πεγιότ. Η παραισθησιογόνος δράση της Salvia Divinorum είναι αναμφισβήτητη και έχει αποδειχθεί πειραματικά. Παρ' όλα αυτά δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η αποκωδικοποίηση της χημικής δομής της ψυχοτρόπου ουσίας που περιέχεται στο φυτό.
                                                                                  Τα βιολετί άνθη του φασκόμηλου είναι αρωματικά και τα γκρίζα χνουδωτά φύλλα του χρησιμοποιούνται τόσο στη μαγειρική λόγω των αρωματικών τους ουσιών, όσο και στην ιατρική.                      http://to-emblima.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου