Translate

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Τα σφάλματα του Δαρβίνου


Όταν ο Άγγλος φυσιοδίφης Κάρολος Δαρβίνος (1809-1882) δημοσίευσε το 1859, τα αποτελέσματα των ερευνών του στο βιβλίο «Η καταγωγή των ειδών». προκάλεσε ένα σκάνδαλο. Μέχρι τότε, στη σκέψη των ανθρώπων κυριαρχούσε η Βιβλική ιστορία της Δημιουργίας, σύμφωνα με την οποία όλα τα είδη έχουν δημιουργηθεί από τον θεό. Με τη νεότερη οπτική ωστόσο, οι θεωρίες του Δαρβίνου φαίνεται να αποτελούν ένα τεράστιο σφάλμα. Ο <<δαρβινισμός>> βασίζεται στη θεωρία ότι όλα τα όντα συγγενεύουν μεταξύ τους, επειδή προέρχονται από έναν κοινό πρόγονο. Η δημιουργία των διαφόρων ειδών οφείλεται σε τυχαίες μετατροπές, τον λεγόμενο <<μεταμορφισμό>>, οι οποίες οδήγησαν στη δημιουργία όντων με νέα χαρακτηριστικά και ιδιότητες. Κατά την πορεία της εξέλιξης νικούν οι δυνατοί και ηττώνται οι αδύναμοι.
Μοιραίες επιπτώσεις
Ήδη από το 1860, ο φυσιοδίφης Λουί Αγκασίζ (1807-1873) αναγνώρισε ότι ο Δαρβίνος είχε κάνει ένα «επιστημονικό λάθος». Σήμερα, πολλοί επιστήμονες από διάφορους τομείς εξηγούν ότι αυτό που αποτέλεσε την αληθινή βάση της εξέλιξης δεν είναι ο αγώνας για την ύπαρξη, αλλά ο αυτοπεριορισμός και η συνεργασία μεταξύ των ειδών καθώς και μια δημιουργική νοημοσύνη . Ο Γερμανός ειδικός του δαρβινισμού Ράινχαρτ Άιχελμπεκ (γεν. 1945) κατηγορεί τον δαρβινισμό για τις μοιραίες καταστροφικές κοινωνικοπολιτικές και ηθικές πράξεις του παρελθόντος, καθώς και για το ότι οδήγησε τον άνθρωπο σε μια λανθασμένη εκτίμηση της φύσης. Ο εγωισμός, η βιαιότητα, η αδίστακτη συμπεριφορά, αλλά και  η ιδεολογία για ένα κατώτερο είδος ανθρώπων που κυριάρχησε στη ναζιστική Γερμανία, είναι -σύμφωνα με τον Άιχελμπεκ- μερικές από τις επιπτώσεις του δαρβινισμού.
Πνεύμα και δημιουργία
Σύμφωνα με τον Άιχελμπεκ. "εάν η κινητήρια δύναμη της εξέλιξης ήταν ένας αδίστακτος αγώνας για την επιβίωση, τότε θα υπήρχαν μόνο βίαια, δηλητηριώδη και θωρακισμένα ζώα". Ο αγώνας για την επιβίωση είναι ένας μύθος, αφού αυτό που ορίζει τη ζωή στη Γη είναι η ομορφιά, η συνείδηση και η αγάπη. Ήρθε η ώρα να εισάγουμε και πάλι το πνεύμα στην επιστήμη και να ερμηνεύσουμε τη δημιουργία ως η διαδικασία που βασίζεται στη νοημοσύνη. Πως και πότε δημιουργήθηκε η ζωή στη Γη; Ποιοι ήταν οι πρώτοι θεμέλιοι λίθοι της ζωής και πως μετατράπηκαν σε έμψυχο υλικό; Οι μοριακοί βιολόγοι άρχισαν να ανακαλύπτουν τη χημεία που οδήγησε στη δημιουργία των πρώτων οργανισμών και να αποκωδικοποιούν τα πρώτα στάδια της εξέλιξης. Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις για τη θεωρία ότι η ζωή στη Γη δεν είναι αποτέλεσμα μιας σειράς τυχαίων χημικών αντιδράσεων.
Υπήρχε μια «μακρο-εξέλιξη››;
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Αμερικανού φυσικού και θεολόγου Τζέραλντ Λ. Σρέντερ, τους οποίους διατύπωσε για πρώτη φορά το 1996 στο βιβλίο του <<Δημιουργία και Μεγάλη Ἐκρηξη», δεν επαρκούσε ο χρόνος (η Γη έχει ηλικία περίπου 5 δισεκατομμύρια έτη) για να δημιουργηθούν τυχαία σύνθετοι οργανισμοί όπως ο άνθρωπος. Σε ένα συνέδριο με θέμα<<Μακρό-εξέλιξη», που διοργανώθηκε το 1980 στο Σικάγο των ΗΠΑ, έγινε η πρώτη εξ ολοκλήρου επαναξιολόγηση της προέλευσης και της εξέλιξης της ζωής. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: η δημιουργία της ζωής οφείλεται είτε σε κάποια μέχρι σήμερα άγνωστη δύναμη της φύσης, είτε σε έναν φυσικό παράγοντα (ο θεός;), είτε τέλος προήλθε από κάπου αλλού. Ο φιλόσοφος Αναξαγόρας (499/8-428/7 π.χ.) θεωρούσε ότι στο διάστημα "υπάρχει ζωή" και ότι η Γη αποτελεί ιδανικό αποδέκτη οργανικών ουσιών από το σύμπαν. Σύμφωνα με τον Βρετανό αστρονόμο Φρεντ Χόιλ (1915-2001), είναι πιθανό να κατ έπεσαν στη Γη σπόροι ζωής μέσα σε μετεωρίτες και να ωρίμασαν μόλις οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές.
Πίστη και γνώση
Σύμφωνα με μια έρευνα του 1998, του Αμερικανού επιστημονικού περιοδικού "Nature", περίπου το 40% των ερωτηθέντων φυσικών και μαθηματικών πιστεύουν σε έναν "προσωπικό Θεό". Οι ενδείξεις για δημιουργίας από το χάος, μέσω μιας γιγαντιαίας έκρηξης πριν από 15 δισεκατομμύρια χρόνια πληθαίνουν. Η θεωρία της μεγάλης έκρηξης που αμφισβητήθηκε για πολλά χρόνια, μπορεί να συνυπάρξει με τη χριστιανική πίστη σε έναν Θεό-δημιουργό, όπως πιστεύει σήμερα ο αστρονόμος του Βατικανού και Ιησουίτης ιερέας Γουίλιαμ Στέγκερ. Ο Αμερικανός νομπελίστας φυσικός Τσαρλς Τάουνς δήλωσε στο περιοδικό "οι νόμοι του σύμπαντος διέπονται από ένα νοήμον ον". Ο συμπατριώτης του κοσμολόγος Άλαν Σάντατζ (γεν.1927) εξηγεί: "Όταν ήμουν νέος, ήμουν δηλωμένος άθεος. Η έρευνα του σύμπαντος μου έδειξε ότι η ύπαρξη της ύλης, αλλά και η ζωή και η συνείδηση που υπάρχουν στη γη, αποτελούν ένα θαύμα, το οποίο ερμηνεύεται μόνο μεταφυσικά".
                                                                                            http://to-emblima.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου