Translate

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Στα υπόγεια της Πάτρας - Τα καταφύγια και οι μυστικές στοές!

Μια περιήγηση σε "μυστικούς" και σχετικά άγνωστους υπόγειους χώρους της Πάτρας!

Για τις εγκαταστάσεις αυτές έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί πολλά σενάρια παραφιλολογίας. Η αλήθεια όμως... βρίσκεται πίσω από τις πόρτες! Άλλοι είπαν πως είναι καταφύγια και άλλοι πως οι στοές/υπόγεια στην Πάτρα επικοινωνούν μεταξύ τους!
  • Ιερός ναός Αγίου Ανδρέα:
Στο σημερινό ναό του Παντοκράτορα υπήρχε ιερό του ολυμπίου Διός και ιερό του Απόλλωνα. Δίπλα στον παλιό Ναό είναι το πηγάδι του Αγίου Ανδρέα. Στη θέση του προϋπήρχε η πηγή της Δήμητρας, στην οποία λειτουργούσε και μαντείο μόνο για αρρώστους. Από μέσα πίσω από μια σφραγισμένη πόρτα συναντάμε στοά η οποία οδηγεί σε μία αποθήκη πάνω από το πηγάδι.

Στα υπόγεια της Πάτρας - Τα καταφύγια και οι μυστικές στοές!
  • Στα υπόγεια της Πάτρας - Τα καταφύγια και οι μυστικές στοές!Η στοά που συνεχίζει από τα αριστερά δεν είναι προσβάσιμη και μάλλον οδηγεί κάτω από τον παλιό ναό. Σε αυτήν την περιοχή λένε ότι έδρασε ο Απόστολος Ανδρέας ο οποίος αγίασε το νερό και θερπευε τους ασθενείς της πόλης.                                                                         Στα υπόγεια της Πάτρας - Τα καταφύγια και οι μυστικές στοές!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Πολλοί αναφέρουν για στοές που ξεκινούν από το κάστρο και συνδέονται με το φρούριο του Ρίου αλλά και με στοές που οδηγούν κάτω από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα. Καταπακτές που είναι καλά κλειδωμένες και δεν υπάρχουν φωτογραφίες από τα ενδότερα πουθενά στο διαδίκτυο.            Στα υπόγεια της Πάτρας - Τα καταφύγια και οι μυστικές στοές!        Στα υπόγεια της Πάτρας - Τα καταφύγια και οι μυστικές στοές!                                                     
  • Υψηλά Αλώνια:
Από τις πιο γνωστές στοές γιατί είναι προσβάσιμες και πλέον έχουν γεμίσει σκουπίδια. Δύο στοές. Οι στοές επικοινωνούν μεταξύ τους, δηλαδή όταν κάποιος μπαίνει από τη μία μετά από 50 μέτρα συναντά ένα κεντρικό δωμάτιο που διασταυρώνεται με την είσοδο-έξοδο της άλλης στοάς. Δεν οδηγούν πουθενά και η χρήση τους αποκλείεται να ήταν καταφύγιο λόγω της στενότητας των χώρων.
Οι στοές βρίσκονται στα σκαλιά που οδηγούν από την Πλατεία  στα Ψηλαλώνια προς την οδό τριών Ναυάρχων όπου υπάρχει αναλληματικός τοίχος ρωμαϊκών χρόνων.                                                                                                                                             Στα υπόγεια της Πάτρας - Τα καταφύγια και οι μυστικές στοές!                             Στα υπόγεια της Πάτρας - Τα καταφύγια και οι μυστικές στοές!                        Στα υπόγεια της Πάτρας - Τα καταφύγια και οι μυστικές στοές!                             Στα υπόγεια της Πάτρας - Τα καταφύγια και οι μυστικές στοές!                                                                                                                    
  • Φρούριο του Ρίου:
Μία στοά ξεκινά με την είσοδο στην κεντρική πύλη του φρουρίου, όπου στη δεξιά πλευρά αρχίζει η στοά. Η μία από αυτές καταλήγει σε έξοδο έξω από τον περίβολο του κάστρου πάντα στην ανατολική πλευρά, ενώ η άλλη προχωρά αρκετά μέτρα και έπειτα σταματά λόγω κατολίσθησης και μπόλικου θαλασσινού νερού, πράγμα που μαρτυρεί ότι η εν λόγω στοά οδηγεί έξω από το κάστρο.                                           Στα υπόγεια της Πάτρας - Τα καταφύγια και οι μυστικές στοές!     Στα υπόγεια της Πάτρας - Τα καταφύγια και οι μυστικές στοές!     Στα υπόγεια της Πάτρας - Τα καταφύγια και οι μυστικές στοές!             Στα υπόγεια της Πάτρας - Τα καταφύγια και οι μυστικές στοές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου