Translate

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Φίντχορν: ο κήπος των καλών πνευμάτων

                                                                       Το μικρό χωριό Φίντχορν, στη βόρεια Σκωτία, είναι ένας παραμυθένιος τόπος. Τα πνεύματα έχουν συμβάλει στη μετατροπή του άγονου αυτού τόπου σε παράδεισο. Φρούτα και λαχανικά ευδοκιμούν στο τραχύ κλίμα, σε τέτοιον βαθμό ώστε η ονομασία της περιοχής αποτελεί πλέον μεταφορά για την ήπια οικολογική ανάπτυξη. Οι 500 κάτοικοι ελπίζουν ότι η κοινότητά τους κάποια ημέρα θα γίνει μια «πόλη του φωτός».                                                              
                                                                                                                                          Στα ιδανικά ή στην κεντρική ιδέα της κοινότητας του Φίντχορν δεν έχει αλλάξει τίποτε έως και σήμερα. Ωστόσο, η κοινότητα έχει πληθύνει σημαντικά. Η αίθουσα αυτή διαλογισμού χρονολογείται από τα πρώτα χρόνια του Φιντχορν.                                                                                                                                                                             Φωνές από τη γη   Όλα ξεκίνησαν όταν κάποιοι άνθρωποι, που δεν άντεχαν το άγχος της μεγαλούπολης του Λονδίνου, ήλθαν στην περιοχή του Φίντχορν. Κατοικούσαν αρχικώς σε ένα τροχόσπιτο, ξάπλωναν στον ήλιο και απολάμβαναν τον άνεμο. Μία από αυτούς, η Ντόροθι Μακ Λιν, λέγεται ότι άκουσε μια ελκυστική φωνή, η οποία της επαναλάμβανε και την συμβούλευε να καλλιεργήσει φασόλια, κολοκύθες και ραπάνια στην ξερή γη. Οι φίλοι της, Πίτερ και Αιλίν Κάντι, δεν έδειξαν δύσπιστοι όταν τους διηγήθηκε τα περίεργα μηνύματα. Αντιθέτως, ο Πίτερ, που ανέκαθεν ενστερνιζόταν τις ανθρωποσοφικές ιδέες του Ρούντολφ Στάινερ, έδωσε προσοχή στις συγκεκριμένες πληροφορίες. Δημιούργησε έναν κήπο και, μέσω της Ντόροθι, έκανε ερωτήσεις στους αόρατους συμβούλους, οι οποίοι απαντούσαν χωρίς καθυστέρηση και -κυρίως- με ορθό τρόπο, όποτε ακολουθούνταν πιστά οι οδηγίες, η επιτυχία ήταν δεδομένη.                                                    
                                                                                                  Πνεύματα της φύσης και άνθρωποι   Το αποτέλεσμα αυτής της κοινής προσπάθειας των πνευμάτων της φύσης και των ανθρώπων γρήγορα είχε αποτέλεσμα. Ακόμα και οι ειδικοί τής βιολογικής καλλιέργειας δεν μπορούσαν να εξηγήσουν το γεγονός ότι σε μια τόσο αρχικά άγονη περιοχή φύονταν ξαφνικά λαχανικά και λουλούδια. Η Ντόροθι Μακ Λιν ήταν πεπεισμένη ότι η ίδια και οι φίλοι τής είχαν καταφέρει να έρθουν σε επαφή με ένα είδος αγγέλων. «Παρότι αρχικά είχα τις επιφυλάξεις μου για το πείραμα αυτό, λόγω των προκαταλήψεων μου σχετικά με όντα όπως τα ξωτικά, τελικά αποδέχτηκα την ύπαρξή τους όταν είδα απτά αποτελέσματα στον κήπο μας...».                                                      
                                                                                                                            Αξιοθέατο για οικολόγους   Το Φίντχορν έγινε αξιοθέατο για ανθρώπους από όλον τον κόσμο, που κατέφθαναν στο βορειότερο άκρο της Σκωτίας για να θαυμάσουν και οι ίδιοι το περίεργο αυτό φαινόμενο. Πολλοί εγκαταστάθηκαν μάλιστα εκεί και σύντομα ο αριθμός των κατοίκων της κοινότητας διπλασιάστηκε. Όταν οι ιδρυτές της κοινότητας του Φίντχορν δημοσίευσαν τα πεπραγμένα στο βιβλίο «Ο κήπος του Φίντχορν», προσήλθαν ακόμη περισσότεροι επισκέπτες. Στο μεταξύ, το χωριό με τις επιτυχημένες βιολογικές καλλιέργειες έχει μετατραπεί σε κύριο προμηθευτή αγαθών της γύρω περιοχής. Εκτός αυτού, διεξάγονται σεμινάρια σχετικά με έναν πνευματικό τρόπο ζωής, αλλά και εξειδικευμένα μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά και σεμινάρια σχετικά με τα Ντέβα, τα πλάσματα αυτά που ζουν ανάμεσα στη μέρα και στη νύχτα.

                                                                                                                            Ντέβα, τα πνεύματα των φυτών   Στα σανσκριτικά, «ντέβα» σημαίνει «πλάσματα του φωτός». Επειδή ζουν σε μια άλλη διάσταση, τα Ντέβα είναι αόρατα για τους ανθρώπους. Υπόκεινται ωστόσο στον συνεχή κύκλο της γέννησης, του θανάτου και της αναγέννησης. Θεωρούνται τα πνεύματα-προστάτες των φυτών και των ζώων, ενώ η Ντόροθι Μακ Λιν ισχυρίζεται ότι κάθε φυτό έχει το δικό του Ντέβα. Έτσι, υπάρχουν Ντέβα του αρακά, της ντομάτας ή του ραπανιού. Κάθε φυτό αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό με ψυχή και νοημοσύνη. Η πίστη αυτή υπήρχε άλλωστε στους Δρυίδες των Κελτών, στους αρχαίους Αιγυπτίους και στους αρχαίους Έλληνες, και μπορεί να μας προσφέρει πολύτιμη βοήθεια ακόμα και σήμερα, αφού, όπως λέει η Ντόροθι Μακ Λιν, «το να μιλάει κανείς με το πνεύμα των φυτών αποτελεί πράγματι ένα μέσο για να μιλήσουμε με τον ίδιο μας τον εαυτό, αλλά και να μάθουμε να μιλάμε με τους συνανθρώπους μας με έναν νέο και βαθύτερο τρόπο». Η Μακ Λιν θεωρεί τα Ντέβα αρχέτυπες πρωτογενείς σκέψεις ή ενέργειες.                                                                                                              Πολλά παρτέρια στο Φίντχορν έχουν κυκλική διάταξη και συχνά φυτεύονται σπειροειδώς, ώστε να συν κεντρώνεται η ενέργεια. Έχει αποδειχθεί ότι τα φυτά αναπτύσσονται πολύ καλύτερα όταν είναι το ένα δίπλα στο άλλο ή σε ομάδες.
                                                                                                                                                                                                                                                               to-emblima.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου