Οι λαξευτοί ναοί της Αιθιοπίας ανήκουν στα πιο εντυπωσιακά μνημεία του κόσμου. Πρόκειται για κάτι ιδιαίτερο στην ιστορία της αρχιτεκτονικής, αφού οι εκκλησίες αυτές είναι μονολιθικές. Οι χριστιανικές αυτές βασιλικές βρίσκονται στον βορρά της αφρικανικής χώρας, βαθιά στην τραχιά βραχώδη περιοχή των περιοχών Τιγκράι, Βέλο και Λάστα. Οι κατασκευαστές τους χάραξαν αρχικά τα περιγράμματά τους πάνω στον βράχο και στη συνέχεια δημιούργησαν εσοχές. Δεν γνωρίζουμε ποιοι έχτισαν αυτούς τους θαυμάσιους ναούς, ούτε πόσοι άνθρωποι και για πόσο καιρό εργάστηκαν για την κατασκευή τους.
Στο οροπέδιο της Αιθιοπίας βρίσκονται οι περίφημοι ναοί της Λαλίμπελα. Όλοι οι πέτρινοι ναοί της περιοχής χρονολογούνται στον 120 αι. Στη χώρα των θαυμάτων Η είσοδος σε αυτές τις λαξευτές εκκλησίες αποτελεί ουσιαστικά μια εφόρμηση στο σκοτάδι. Σιγά-σιγά όμως, αποκαλύπτεται στα μάτια του επισκέπτη η μεγαλοπρέπεια των ναών. Οι εσωτερικοί τοίχοι φτάνουν σε ύψος 12 μέτρων και κίονες με κιονόκρανα, που συναντά κανείς και σε αιθιοπικά αυτοκρατορικά παλάτια, στηρίζουν κάθε μια από τις γιγάντιες λαξευμένες πέτρινες οικοδομές και υψώνονται σε τρούλος και θολωτά τόξα. Οι άγιοι και οι άγγελοι παρατηρούν τους επισκέπτες από ψηλά. Είναι εντυπωσιακό ότι από τις τοιχογραφίες λείπει η προοπτική. Πιθανώς, οι καλλιτέχνες να σκέφτονταν ότι κανένα ομοίωμα όσο καλό κι αν είναι δεν μπορεί να φτάσει την τελειότητα του πρωτότυπου. Μοναδικό καθήκον των εικόνων ήταν να οδηγούν τον παρατηρητή στον θεό, σε έναν ουράνιο κόσμο.
Λέγεται ότι η εντολή για το χτίσιμο αυτών των ναών ήρθε από τον Ουρανό. Τον 12ο αι. γεννήθηκε στην Αιθιοπία ο πρίγκιπας Λαλίμπελα. Ο αδερφός του, βασιλιάς Χαρμπάι, τον έβλεπε ανταγωνιστικά και γι' αυτό αποπειράθηκε ανεπιτυχώς να τον δηλητηριάσει. Λίγο αργότερα ο νεαρός πρίγκιπας είδε τον Θεό, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι οφείλει να αφεθεί εντελώς στη θεία πρόνοια. Επιπλέον, ο Θεός είπε στον Λαλίμπελα ότι θα ήταν ασφαλής μόνο στην ιερουσαλημ και ότι κάποια μέρα θα επέστρεφε ως Βασιλιας στην Αιθιοπία. Κατόπιν, ο πρίγκιπας έλαβε συγκεκριμένες εντολές για την κατασκευή της πρώτης εκκλησίας, τον τόπο της και τη διαμόρφωσή της. Ο βασιλιάς Λαλίμπελα Είναι ιστορικά εξακριβωμένο ότι ο πρίγκιπας Λαλίμπελα έζησε πράγματι από το 1160 έως το 1185 στην Ιερουσαλήμ. Όταν επέστρεψε στη χώρα του πατέρα του, κατέκτησε τον θρόνο της Αιθιοπίας και άρχισε αμέσως την κατασκευή των αινιγματικών λαξευτών ναών. Η πρωτεύουσα Ρόχα έγινε το κέντρο της νέας αρχιτεκτονικής. Ο Λαλίμπελα ξόδεψε όλα του τα πλούτη για να κατασκευάσει στη Ρόχα 11 λαξευτές εκκλησίες. Μετά την εκπλήρωση της θεϊκής εντολής, ο βασιλιάς έγινε μοναχός, ενώ μετά την αγιοποίησή του η Ρόχα μετονομάστηκε προς τιμήν του, Λαλίμπελα.
Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς
Οι λαξευτές εκκλησίες της Αιθιοπίας ανακηρύχθηκαν το 1978 από την ΟΥΝΕΣΚΟ μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πρόσοψή τους χάνεται στο κοκκινωπό πέτρωμα της περιοχής και γίνεται σχεδόν αθέατη. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου, για παράδειγμα, ο οποίος έχει το σχήμα σταυρού, "πέφτει" στα 12 μέτρα κάθετα στον πέτρινο όγκο. Η στέγη βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια του περιβάλλοντος βράχου, από τον οποίο το κτίσμα διαχωρίζεται μέσω ενός τετράγωνου λάκκου.
Οι Ναΐτες στην Αιθιοπία Ο Βρετανός συγγραφέας Γκράχαμ Χάνκοκ (γεν.1950) υποψιάζεται πως το ιπποτικό τάγμα των Ναιτων είχε ανακαλύψει σε αρχαία χειρόγραφα τα ίχνη της κιβωτού της διαθήκης και κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών στην Παλαιστίνη, είχε έρθει σε επαφή με τον Αιθίοπα πρίγκιπα Λαλίμπελα. Είναι πιθανό οι Ναΐτες να εκπλήρωσαν το όνειρό τους και βρουν την κιβωτό και να την μετέφεραν μαζί τους στην Γαλλία. Κατά συνέπεια στην Αιθιοπία θα πρέπει να βρίσκεται μόνο ένα αντίγραφο.
Το τάγμα των Ναιτών, που ονομαζόταν επίσης «Τάγμα του ναού του Σολομώντα», ιδρύθηκε από Γάλλους ιππότες το 1118 και αποσκοπούσε στην προστασία των χριστιανών προσκυνητών την εποχή των Σταυροφοριών. Με στρατιωτικό εξοπλισμό και απόλυτο τρόπο διαπραγματεύσεων οι Ναΐτες απέκτησαν σύντομα όχι μόνο μια σημαντική θρησκευτική θέση, αλλά μετατράπηκαν επίσης σε διεθνή εμπορική δύναμη που μετέφερε χρήματα και αγαθά. Το αν η Κιβωτός της Διαθήκης ήταν ανάμεσα σε αυτά τα αγαθά, παραμένει άγνωστο. http://to-emblima.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου