0ι 582 τρίχες που διατηρήθηκαν ως σήμερα από τα μαλλιά του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν αναλύονται από τους ειδικούς και αποκαλύπτουν πολλά σκοτεινά σημεία από τη ζωή και την προσωπικότητα του μεγάλου μουσουργού.
«Αγγελέ μου, είναι μου, εαυτέ μου, όπου και να βρίσκομαι είσαι δίπλα μου», εξομολογείται το 1812 ο Λούντβιχ Μπετόβεν στην «Αθάνατη Πολυαγαπημένη» με μια φραστική περιπάθεια που κινείται στα άκρα. Αλλά το ίδιο ακραίες και ανεξέλεγκτες ήταν και άλλες περίοδοι της ζωής του μεγάλου μουσουργού. Άλλοτε οξύθυμος κι εριστικός και άλλοτε βαθιά μελαγχολικός, στη ζωή του είχε τρομακτικές μεταπτώσεις, που όπως λένε οι μουσικολόγοι επηρέασαν σίγουρα το έργο του. Ο Μπετόβεν έπασχε από σύφιλη· ήταν μια απλοϊκή αποτίμηση της εύθραυστης υγείας του, αλλά και άλλοθι για την κώφωσή του. 0σο για τις μεταπτώσεις του, υπήρχε μια ισχυρή δικαιολογία: ότι τις προκαλούσε η μεγαλοφυΐα του. Στις 17 όμως Οκτωβρίου του 2000, ο Δρ. William Walsh, του ινστιτούτου Pheiffer του Ιλινόις, δίνει απαντήσεις και εξιχνιάζει πολλά μυστήρια ύστερα από αναλύσεις που έκανε αυτός και η ομάδα του στα μαλλιά του Μπετόβεν.. Το πώς έφτασαν τα μαλλιά του Μπετόβεν στο εργαστήριό του είναι μια μεγάλη οδύσσεια που ξεκινάει από τη Βιέννη το 1827. 0 Μπετόβεν φτάνει στο τέλος της ζωής του, ο μουσικός Φερντινάντο Χίλερ τον επισκέπτεται για να τον αποχαιρετήσει. Την επομένη του θανάτου του, κόβει συγκινημένος μια τούφα απ' τα μαλλιά του, έσχατο memento από το μεγάλο δάσκαλο. Τα μαλλιά που κρατιούνται με ευλάβεια για πάνω από 100 χρόνια στο σπίτι των Χίλερ στη Γερμανία, βρίσκονται μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στα χέρια του ιατρού Κέι Φλέμινγκ στη Δανία.. Το 1994, η κόρη του ιατρού τα δίνει προς δημοπράτηση στο Sotheby's του Λονδίνου, για να καταλήξουν στα χέρια δύο Αμερικανών, του καθηγητή Γκουεβάρα και του Αίρα Μπρίλιαντ, μέλους του ιδρύματος Μπετόβεν στο Σαν Χοσέ Καλιφόρνιας. Τα μαλλιά μετρήθηκαν (βρέθηκαν 582 τρίχες) και μοιράστηκαν στους δύο αγοραστές. Το τμήμα των μαλλιών που ανήκε στον Γκουεβαρα ήταν αυτό που δόθηκε για τις χημικές αναλύσεις και οι οποίες αποδείκνυαν τα εξής: Μεγάλη ποσότητα μολύβδου ανιχνεύτηκε στα μαλλιά του Μπετόβεν (στοιχείο ότι ο Μπετόβεν δηλητηριάστηκε!).
Η απουσία υδραργύρου (η μοναδική θεραπεία για τη σύφιλη εκείνα τα χρόνια) καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι ο Μπετόβεν έπασχε από σύφιλη. Η απουσία ναρκωτικών ουσιών (υπήρχε υποψία για χρήση τους, ούτως ώστε να απαλύνει τους αφόρητους πόνους του) μαρτυρά ότι ο Μπετόβεν κρατούσε το μυαλό του καθαρό για τη μουσική την οποία έγραφε μέχρι τέλους. Η ποσότητα κρανιακού υλικού στα θυλάκια των τριχών είναι ικανοποιητική, έτσι ώστε να παραχθεί γενετικό υλικό (DNA) για ενδεχόμενη μελλοντική κλωνοποίηση του μεγάλου άντρα! to-emblima.blogspot.gr«Αγγελέ μου, είναι μου, εαυτέ μου, όπου και να βρίσκομαι είσαι δίπλα μου», εξομολογείται το 1812 ο Λούντβιχ Μπετόβεν στην «Αθάνατη Πολυαγαπημένη» με μια φραστική περιπάθεια που κινείται στα άκρα. Αλλά το ίδιο ακραίες και ανεξέλεγκτες ήταν και άλλες περίοδοι της ζωής του μεγάλου μουσουργού. Άλλοτε οξύθυμος κι εριστικός και άλλοτε βαθιά μελαγχολικός, στη ζωή του είχε τρομακτικές μεταπτώσεις, που όπως λένε οι μουσικολόγοι επηρέασαν σίγουρα το έργο του. Ο Μπετόβεν έπασχε από σύφιλη· ήταν μια απλοϊκή αποτίμηση της εύθραυστης υγείας του, αλλά και άλλοθι για την κώφωσή του. 0σο για τις μεταπτώσεις του, υπήρχε μια ισχυρή δικαιολογία: ότι τις προκαλούσε η μεγαλοφυΐα του. Στις 17 όμως Οκτωβρίου του 2000, ο Δρ. William Walsh, του ινστιτούτου Pheiffer του Ιλινόις, δίνει απαντήσεις και εξιχνιάζει πολλά μυστήρια ύστερα από αναλύσεις που έκανε αυτός και η ομάδα του στα μαλλιά του Μπετόβεν.. Το πώς έφτασαν τα μαλλιά του Μπετόβεν στο εργαστήριό του είναι μια μεγάλη οδύσσεια που ξεκινάει από τη Βιέννη το 1827. 0 Μπετόβεν φτάνει στο τέλος της ζωής του, ο μουσικός Φερντινάντο Χίλερ τον επισκέπτεται για να τον αποχαιρετήσει. Την επομένη του θανάτου του, κόβει συγκινημένος μια τούφα απ' τα μαλλιά του, έσχατο memento από το μεγάλο δάσκαλο. Τα μαλλιά που κρατιούνται με ευλάβεια για πάνω από 100 χρόνια στο σπίτι των Χίλερ στη Γερμανία, βρίσκονται μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στα χέρια του ιατρού Κέι Φλέμινγκ στη Δανία.. Το 1994, η κόρη του ιατρού τα δίνει προς δημοπράτηση στο Sotheby's του Λονδίνου, για να καταλήξουν στα χέρια δύο Αμερικανών, του καθηγητή Γκουεβάρα και του Αίρα Μπρίλιαντ, μέλους του ιδρύματος Μπετόβεν στο Σαν Χοσέ Καλιφόρνιας. Τα μαλλιά μετρήθηκαν (βρέθηκαν 582 τρίχες) και μοιράστηκαν στους δύο αγοραστές. Το τμήμα των μαλλιών που ανήκε στον Γκουεβαρα ήταν αυτό που δόθηκε για τις χημικές αναλύσεις και οι οποίες αποδείκνυαν τα εξής: Μεγάλη ποσότητα μολύβδου ανιχνεύτηκε στα μαλλιά του Μπετόβεν (στοιχείο ότι ο Μπετόβεν δηλητηριάστηκε!).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου