Είμαστε πολύ διαφορετικοί. Πρέπει να το αποδεχτούμε και να το διαχειριστούμε. Αν θέλουμε να είμαστε μαζί. Εμείς οι άνδρες και εσείς οι γυναίκες.
Εσείς οι γυναίκες είστε περισσότερο αναλυτικές, προσεγγίζετε τα ζητήματα από όλες τις πιθανές και απίθανες μεριές τους, επενδύετε πολλές φορές σημαντικές ποσότητες ενέργειας στην αναζήτηση των αιτίων, διαμορφώνετε ίσως μια πιο σφαιρική και εμπεριστατωμένη άποψη για τα πράγματα. Ή και κάποιες φορές χάνετε τον προσανατολισμό και μπερδεύεστε στο δρόμο. Δεν ξέρετε για πού ξεκινήσατε και πού πάτε.
Εμείς οι άνδρες είμαστε πιο «στεγνοί», πιο συγκεκριμένοι, πιο μονοδιάστατοι. Εντοπίζουμε σύντομα μία μέθοδο και ένα τρόπο προσέγγισης και επίτευξης του στόχου. Και τον εφαρμόζουμε χωρίς πολλά πολλά. Και κάποιες φορές φέρνουμε καλά αποτελέσματα γρήγορα. Και άλλες φορές γινόμαστε δογματικοί, «κολλάει» το μυαλό μας. Ξέρουμε για πού ξεκινήσαμε αλλά καταλήγουμε αλλού.
Εσείς οι γυναίκες είστε περισσότερο συναισθηματικές και κοινωνικές, πιο ευαίσθητες και έχετε μεγαλύτερα αποθέματα κατανόησης και παράβλεψης των στραβών. Εμείς οι άνδρες είμαστε πιο σταθεροί συναισθηματικά. Αν νιώσουμε ότι κάτι είναι έτσι, είναι έτσι. Δεν αλλάζουμε εύκολα και δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στους κανόνες και στα πλαίσια. Τι είναι σωστό και τι λάθος, μέσα από τη δική μας οπτική.
Εσείς οι γυναίκες λέτε κατά μέσο όρο 6.000 με 6.500 λέξεις ημερησίως. Εμείς οι άνδρες, σε μια μέρα φλυαρίας και υπερανάλυσης, μετά βίας φτάνουμε τις 4.000. Εσείς οι γυναίκες επιστρέφετε από τον καφέ με τη φίλη σας και μπορείτε να επαναλάβετε όσα είπατε πριν από μία ώρα με το νι και με το σίγμα, μεταφέροντας ακόμα και τους μορφασμούς του προσώπου. Εμείς οι άνδρες επιστρέφουμε από τον καφέ με τον φίλο μας και συνήθως έρχεται από εσάς τις γυναίκες η ερώτηση-κόλαφος: «Και τι είπατε;». Και μετά έρχεται η απάντηση-κόλαφος: «Ε, τι να πούμε; Για δουλειά και για μπάλα.»
Είμαστε τόσο διαφορετικοί; Ναι, είμαστε τόσο διαφορετικοί. Δεν φταίμε εμείς. Η φύση μας φταίει. Το αποδεικνύει και η επιστήμη όλο και πιο εμφατικά. Ερευνητές των Πανεπιστημίων του Τορίνο στην Ιταλία και του Μάντσεστερ στη Μεγάλη Βρετανία, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρκο Ντελ Τζούντισε, ανέλυσαν εξαρχής με διαφορετική μεθοδολογία μια διάσημη παλαιά έρευνα, γνωστή ως «Το ερωτηματολόγιο των 16 παραγόντων της προσωπικότητας» (16PFS).
Τα συμπεράσματα της νέας μελέτης ανατρέπουν τελείως την μέχρι τώρα γνώση, που ήθελε τα δύο φύλα να έχουν μεν διαφορές στην προσωπικότητα και στη συμπεριφορά, όχι όμως τέτοιες που να θεωρείται ότι προέρχονται από άλλους πλανήτες. «Η ιδέα ότι υπάρχουν μόνο πολύ μικρές διαφορές στην προσωπικότητα ανδρών και γυναικών θα πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμη. Με τα πρόσφατα ψυχολογικά δεδομένα αποδεικνύεται ότι οι διαφορές είναι υπερβολικά μεγάλες. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα χάσμα.» καταλήγουν οι ψυχολόγοι που διεξήγαγαν την έρευνα.
Η Ragini Verma, Ινδή καθηγήτρια στο Τμήμα Ραδιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, επιχείρησε ως επικεφαλής ομάδας καθηγητών να χαρτογραφήσει τις νευροσυνδέσεις των εγκεφάλων ανδρών και γυναικών, για να αποδείξει ότι ο τρόπος λειτουργίας τους εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τις διαφορές στις συμπεριφορές τους.
Το αποτέλεσμα της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση Proceedings of the National Academy of Sciences, είναι το διάγραμμα που ακολουθεί.
Όπως φαίνεται πολύ ξεκάθαρα, οι άνδρες (αριστερά στο διάγραμμα) είναι τελείως κάθετοι και σκέφτονται εντός του πλαισίου των διαφορετικών ημισφαιρίων του εγκεφάλου τους. Αντίθετα, οι γυναίκες (δεξιά στο διάγραμμα) είναι κάθετες. Και οριζόντιες και διαγώνιες. Και σκέφτονται διασταυρώνοντας τα ημισφαίρια του εγκεφάλου τους.
Τι να πει κανείς;
«Δεν μπορώ να σε καταλάβω με τίποτα.» ίσως.
«Ούτε εγώ» ίσως είναι η απάντηση.
Σημ.: Τα επιστημονικά στοιχεία του άρθρου προέρχονται από την έντυπη έκδοση του περιοδικού “Science and Technology” Source: http://www.tsemperlidou.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου