Translate

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Η ένδοξη πλεύση του «Αβέρωφ» στην Ιστορία



Λίγες είναι οι περιπτώσεις που ένα πολεμικό πλοίο καθόρισε τις ιστορικές εξελίξεις. Σ΄αυτές περιλαμβάνεται και το θωρηκτό Αβέρωφ, που έκρινε τη ναυτική αναμέτρηση στους Βαλκανικούς πολέμους.
         Το θωρηκτό "Αβέρωφ" σε πίνακα του Βασίλη Χατζή (1865-1915), που βρίσκεται στο Ναυτικό Μουσείο.
                                                                                                                    Αρχίζει η ναυπήγηση του «Αβέρωφ»                                                                          Το πλοίο, με την τόσο ένδοξη ιστορία, άρχισε να κατασκευάζεται το 1909 στα ναυπηγεία Ορλάντο του Λιβόρνο. Η αγορά του από το ελληνικό κράτος έγινε τον  επόμενο χρόνο έναντι ποσού 25.000.000 δραχμών περίπου,το οποίο είχε προέλθει κατά ένα μεγάλο μέρος του από κληροδότημα του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ (που έδωσε και το όνομά του στο σκάφος).          
                                                                                                           Η παραλαβή του έγινε το καλοκαίρι του 1911 και αρχικά ταξίδεψε στην Αγγλία, όπου πήρε μέρος στην τελετή για τη στέψη του Γεωργίου ΣΤ'. Πρωτοήρθε στην Ελλάδα το φθινόπωρο του ιδίου χρόνου και έκτοτε αποτέλεσε τη βασική μονάδα του ελληνικού πολεμικού στόλου.                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                Το Αβέρωφ στον πόλεμο.                                                                                     Το «Αβέρωφ» έκρινε τη ναυτική αναμέτρηση Ελλάδας -Τουρκίας κατά τον Α' Βαλκανικό πόλεμο. Έχοντας ως κυβερνήτη τον Παύλο Κουντουριώτη, συνέβαλε καθοριστικά στη θριαμβευτική έκβαση των ναυμαχιών της Έλλης (9 Δεκεμβρίου 1912) και της Λήμνου (5 Ιανουαρίου 1913) και στην «έξωση» του τουρκικού στόλου από το Αιγαίο. Κατά τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο συνέπραξε με τον βρετανικό στόλο και μετά την ανακωχή του Μούδρου (1918), μπήκε στον Ελλήσποντο και αγκυροβόλησε θριαμβευτικά στον Κεράτιο Κόλπο, σκορπίζοντας ρίγη ενθουσιασμού στον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης.                                                  
                                                                                                        Στο κίνημα του 1935 το «Αβέρωφ» πέρασε προσωρινά στους Βενιζελικούς, ενώ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μετείχε σε επιχειρήσεις στον Ινδικό Ωκεανό. Αποσύρθηκε οριστικά από την πολεμική δράση στα τέλη του 1944 και το 1947 μετείχε στους εορτασμούς για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου. Αργότερα αγκυροβόλησε στον Πόρο.                                                                  
                                                                                                                              Το 1984 το Πολεμικό μουσείο αποφάσισε να το μετατρέψει σε πλωτό μουσείο και το μετέφερε στο Φάληρο. Εκεί βρίσκεται από τότε και τιμάει με την παρουσία του το Ελληνικό Ναυτικό και την ναυτική κληρονομιά της Ελλάδος.                                                                                                
File:Averof Today.jpg                                                to-emblima.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου