Το μεγαλειώδες συγκρότημα του Angkor είναι ενα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της υφηλίου, αντίστοιχο με το Ταζ Μαχάλ της Ινδίας, τις Πυραμίδες στην Αίγυπτο ή το Μάτσου Πίτσου στο Περού. 

Βρίσκεται στην περιοχή Άνγκορ της Καμπότζης και χτίστηκε για τον βασιλιά των Χμερ Σουριαβαρμάν τον ΙΙ, κατά τον 12ο αιώνα, ως ο κύριος ναός και πρωτεύουσα του κράτους του.

Ήταν ιερός τόπος πολλών θρησκειών, όπως του Ινδουισμού, καθώς ήταν αφιερωμένος στον Βισνού, όσο και του Βουδισμού. Ο ναός αυτός αποτελεί σύμβολο για την Καμπότζη, αφού εμφανίζεται στη σημαία της χώρας από το 1863 καθώς και το κύριο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας. Αποτελεί το μεγαλύτερο ιερό, οποιασδήποτε θρησκείας, στον κόσμο.

Ο ναός, επειδή αποτελεί σύμβολο της Καμπότζης, υπάρχει μέχρι και σήμερα ένταση με την Ταϊλάνδη σχετικά με το ποια χώρα πρέπει να τον έχει στην κατοχή της. Μαλιστα το 2003 ξέσπασαν και επεισόδια στην Πνομ Πενχ μετά από δήλωση Ταϊλανδέζας ηθοποιού που ισχυρίστηκε πως ο ναός ανήκει στην Ταϊλάνδη.
diaforetiko.gr : 11 Angkor Wat: Η μεγαλύτερη θρησκευτική κατασκευή στον κόσμο!
diaforetiko.gr : 9 Angkor Wat: Η μεγαλύτερη θρησκευτική κατασκευή στον κόσμο!
Το 50% των τουριστών που καταφθάνουν στην Καμπότζη έρχονται για να θαυμάσουν τους εντυπωσιακούς ναούς του Angkor. Μόνο το 2007 ο αριθμός των επισκεπτών στην Καμπότζη άγγιξε τα 2.000.000, οι μισοί εκ των οποίων έκαναν την απαραίτητη στάση στο Siem Reap, προκειμένου να επισκεφτούν το μεγαλειώδες συγκρότημα ναών που έχουν εντυπωσιάσει επιστήμονες, αρχαιολόγους και απλούς περιηγητές με την περίτεχνη και μυστηριακή συνάμα διακόσμησή τους.

Το Angkor Wat είναι ένα από τα πολλά ιερά του συγκροτήματος που μοιάζει να φτάνει σε έκταση το Παρίσι, ενώ λέγεται ότι για την κατασκευή των ναών χρησιμοποιήθηκε περισσότερη πέτρα από ό,τι στις Πυραμίδες της Αιγύπτου.
diaforetiko.gr : 2 Angkor Wat: Η μεγαλύτερη θρησκευτική κατασκευή στον κόσμο!

Η λέξη «Angkor» προέρχεται από τα σανσκριτικά και μεταφράζεται «ιερή πόλη», ενώ «Wat» στη γλώσσα των Χμερ σημαίνει «ναός». Ο Angkor Wat είναι αφιερωμένος στον θεό Βισνού, το Υπέρτατο Ον, Αφέντη του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, με τον οποίο ταυτιζόταν ο βασιλιάς Σουριαβαρμάν.

Πρόκειται για μια τεράστια πυραμιδοειδή κατασκευή, ύψους 65 μ. Το συγκρότημα περιβάλλεται με τάφρο διαστάσεων 1.500 x 1.300 μ. και χαντάκι εύρους 180 μ. Κατά μήκος του επίχωστου διαδρόμου, που οδηγεί στην πολύ μεγάλη πύλη εισόδου, υπάρχουν κιγκλιδώματα σε σχήμα γιγάντιων φιδιών, που θεωρούνται σύμβολα γονιμότητας.
diaforetiko.gr : 4 Angkor Wat: Η μεγαλύτερη θρησκευτική κατασκευή στον κόσμο!
Ο ναός αποτελείται από έναν πύργο με μικρά κτίρια και αναβαθμίδες, που είναι τοποθετημένα σε τρία επίπεδα φθίνουσας περιφέρειας, και περιβάλλεται από πέντε μικρότερους πύργους, ενώ όλα μαζί μοιάζουν να σχηματίζουν το άνθος του λωτού. Ο συμβολισμός είναι ενδεικτικός. O μεγάλος κεντρικός ναός συμβολίζει το μυθικό Ορος Μeru, οι πέντε εσωτερικοί ομόκεντροι ορθογώνιοι τοίχοι τις οροσειρές και η τάφρος τον ωκεανό. Οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με τρισδιάστατες απεικονίσεις μορφών και σκηνών από την ινδουιστική μυθολογία και τον θεό Βισνού, στον οποίο ήταν αφιερωμένος ο ναός. H ποικιλία των κοιλανάγλυφων γλυπτών είναι της πλέον αρίστης ποιότητος. Υπάρχουν πάνω από 300 ουράνιες νύμφες Apsara, καθεμιά μοναδική.

Το Angkor Wat έχει προστεθεί στη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1993. Προκειμένου να προστατευθούν οι αρχαίοι ναοί, σύμβολο της Καμπότζης και έμβλημα της σημαίας του κράτους, σχεδιάζεται η μεταφορά του αεροδρομίου 45 χλμ. μακριά από την πόλη, απομακρύνοντας τις φθορές από τους κραδασμούς που προκαλούν τα αεροπλάνα.
diaforetiko.gr : 6 Angkor Wat: Η μεγαλύτερη θρησκευτική κατασκευή στον κόσμο!
diaforetiko.gr : Goddness wall Angkor Wat Cambodia Thiery Beyne NOI Pictures 12 Angkor Wat: Η μεγαλύτερη θρησκευτική κατασκευή στον κόσμο!
diaforetiko.gr : angkor Angkor Wat: Η μεγαλύτερη θρησκευτική κατασκευή στον κόσμο!


                                                                                                                                                                                                                                                                                  
diaforetiko.gr : 10 Angkor Wat: Η μεγαλύτερη θρησκευτική κατασκευή στον κόσμο!Πηγή: www.patrasevents.gr