"Με τις σκέψεις μας δημιουργούμε τον κόσμο", έλεγε ο Βούδας. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλες διδασκαλίες της ανατολής που κάνουν λόγο για τη νίκη του πνεύματος επί της ύλης και αναγνωρίζουν τη μεγάλη πνευματική δύναμη που διαθέτει κάθε άνθρωπος. Επιπλέον, η φράση "η θέληση κινεί βουνά" είναι ευρέως γνωστή στους πνευματικούς κύκλους της Δύσης. Η δύναμη της θέλησης μέσω διαλογισμού Οι ασκήσεις συγκέντρωσης και δημιουργίας εικόνων στο μυαλό μας βοηθούν να διοχετεύουμε και να συγκεντρώνουμε τις δυνάμεις του πνεύματος και τις επιδράσεις τους στην ύλη. Εδώ και καιρό γίνονται έρευνες οι οποίες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη θετικών μεταβολών, οι οποίες επέρχονται μέσω ασκήσεων διαλογισμού, όπως είναι για παράδειγμα το τσιγκόνγκ και η γιόγκα, ή μέσω της προσευχής και της συνειδητής θετικής σκέψης. Συχνά, η κατάσταση ασθενών βελτιώνεται θεαματικά με αυτά τα «βοηθητικά μέσα», ωστόσο η ίδια η πορεία της θεραπείας δεν έχει ερευνηθεί εκτενώς από επιστημονικής πλευράς. Οι προσευχές μπορούν να θεραπεύσουν Εμπειρικές έρευνες σε ευρωπαϊκές κλινικές επιβεβαιώνουν ότι οι προσευχές μπορούν να επιδράσουν θεραπευτικά. Η πίστη σε μια ανώτερη δύναμη μπορεί να ενεργοποιήσει ψυχικές δυνάμεις και, μέσω αυτών, τη θεραπεία του σώματος. Ωστόσο, η προσευχή φαίνεται να έχει αποτελέσματα ακόμα και όταν ο ίδιος ο ασθενής δεν συμμετέχει ενεργητικά σε αυτή. Σύμφωνα με μια έκθεση της «Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας», που εδρεύει στο Ντάλας των ΗΠΑ, βελτιώθηκε η κατάσταση καρδιοπαθών με ασταθή στηθάγχη (βλάβη στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς), όταν στο πλαίσιο ενός πειράματος άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είχε συμφωνηθεί να προσευχηθούν γι' αυτούς. Σε ασθενείς από την ομάδα που συμμετείχε στο πείραμα, οι οποίοι αρνήθηκαν αυτή την υποστήριξη, η θεραπεία δεν απέδωσε και μάλιστα μερικοί απεβίωσαν.
Υγιείς χωρίς θεραπεία
Σχεδόν κάθε γιατρός έχει βιώσει την εμπειρία να θεραπευτεί εντελώς ένας ασθενής με ανίατη ασθένεια, συχνά μάλιστα χωρίς ιατρική θεραπεία. Για τέτοια φαινόμενα δεν υπάρχει ακόμα καμία επιστημονική εξήγηση, ωστόσο, τους έχει ήδη δοθεί μια συμβατική ονομασία: «αυτόματη ύφεση». Αυτόν τον όρο χρησιμοποιούν οι γιατροί, όταν εξαφανίζονται ξαφνικά τα συμπτώματα των ασθενειών. Στην προκειμένη περίπτωση, η λέξη «αυτόματη» δεν σημαίνει «άμεση», αλλά έχει την έννοια αυτού που γίνεται από μόνο του, χωρίς εξωτερική παρέμβαση.
Τα θαύματα ερευνούνται
Η έρευνα σχετικά με τέτοιες απροσδόκητες αναρρώσεις οδηγεί σε ανατρεπτική αλλαγή στη νεότερη ιστορία της ιατρικής. Αυτό που μέχρι τώρα χαρακτηριζόταν «θαύμα» ή «θαυματουργή θεραπεία» σε μελέτες διαφόρων περιπτώσεων, φαίνεται να υποδεικνύει μια αποδείξιμη σύνδεση μεταξύ σώματος και πνεύματος, μεταξύ νευρικού, ανοσοποιητικού και ορμονικού συστήματος. Το ότι η κατάσταση κάποιων ασθενών μπορεί να βελτιωθεί θεαματικά με την πρόσληψη πλασέμπο (εικονικό φάρμακο που δεν περιέχει δραστική ουσία), μόνο και μόνο επειδή οι ασθενείς πίστευαν ότι λάμβαναν κανονικά φάρμακα, αποτελεί μια ακόμη ένδειξη για τη δραστικότητα των ανθρώπινων πνευματικών δυνάμεων, καθώς και απόδειξη για το ότι η θέληση μπορεί πράγματι να κινήσει ακόμα και βουνά.
O Ασκληπιός
Στην Επίδαυρο βρίσκεται το περίφημο αρχαίο ιερό του Ασκληπιού, που χτίστηκε πιθανότατα τον 6ο αι. π.Χ. Σε αυτό κατέφευγαν οι ασθενείς για να θεραπευθούν. Το Ασκληπιείο λειτουργούσε ως μαντείο, στο οποίο οι ασθενείς έθεταν ερωτήματα για την ασθένεια τους, ενώ παρείχε επίσης ιατρικές υπηρεσίες με την εφαρμογή συμβατικών ιατρικών μεθόδων. Το έμβλημα του Ασκληπιού είναι το ραβδί στο οποίο είναι τυλιγμένο ένα φίδι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου